CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
Mit tegyek a használt háztartási géppel?
Miért veszélyes az e-hulladék és mit tehetünk, ha már nincs szükségünk a régi elektromos gépeinkre?

Elromlott a hűtő, a mosógép, a hajszárító és már nem javítható? Vagy a régi, energiafaló készüléket új, takarékosra cseréli a család? Netán csak megjelent egy újfajta, több lehetőséget kínáló porszívó, fényképező, mobiltelefon, és a régire már nincs szükségünk? 

Mit tegyünk, ha meg szeretnénk válni a régi masinánktól?

Lássuk be: a magyarok legtöbbje nem szeret megválni a család hűséges „e-tagjaitól”. Addig használjuk elektromos berendezéseinket, ameddig csak lehet, amíg rá nem kényszerülünk a cserére. Még ha esetleg meg is válunk még működő készülékünktől, akkor is jellemzően odaajándékozzuk azt egy barátnak vagy családtagnak, vagy – egyre gyakrabban – eladjuk őket valamelyik internetes portálon.

Bár ilyen esetben – főleg, ha a nagyi életét szeretnénk megkönnyíteni azáltal, hogy a 15-20 éves mosógépet vagy hűtőt neki ajándékozzuk – nem árt tisztában lennünk azzal, mennyit is fogyasztanak ezek a régi gépek (ld. kapcsolódó anyagainkat itt ), most arról szeretnénk egy praktikus összefoglalót adni, hogy mit tegyünk, ha úgy döntöttünk, már nincs szükségünk valamely elektromos berendezésünkre.

 

 

Először is nézzük meg, miért veszélyes hulladék az e-hulladék. 

Az elektronikai berendezések – kisebb vagy nagyobb mértékben – tartalmaznak olyan anyagokat, melyek az általános hulladékkezelési gyakorlatok során szennyezhetik a környezetet (pl. lerakás vagy a kommunális hulladékkal együtt a szeméttelepen gyűjtés esetén akár esővíz, akár más hulladékkal, vegyszerrel érintkezés hatására kioldódnak a berendezésből és bekerülnek a talajba, szennyezik a talajvizet, vagy égetés esetén a mérgező gázok a levegőbe kerülnek). Ezért ezek a berendezések speciális gyűjtést és kezelést - bontást, ártalmatlanítást – igényelnek.  Különösen veszélyesek például a régi, még freont tartalmazó hűtőgépek, valamint a képcsöves berendezések: a tévé vagy számítógép monitorok.

Még akkor is, ha a manapság piacra kerülő berendezések – köszönhetően a technikai fejlődésnek és a jogi szabályozásnak – lényegesen kevesebb veszélyes anyagot tartalmaznak, mint a régiek, fontos, hogy ne tegyük őket a kukába, az utcára vagy a természetbe. 

Nem beszélve arról, hogy szakszerű feldolgozás esetén a berendezések 75%-ban újrahasznosítható anyagokat tartalmaznak, s az újrahasznosított anyagok használata az új gyártási folyamatok során jelentős energia-megtakarítással jár.

 
A kereskedő visszavételi kötelezettsége

2004. október 8-a óta, azaz amióta hatályba lépett az e-hulladékok visszavételéről szóló szabályozás, a kereskedő köteles ingyenesen visszavenni új készülék eladásakor a vásárló által felajánlott, az új készülékkel azonos használati célú régi berendezést. Mindezt ráadásul ingyenesen, tehát pénzt a visszavételért nem kérhet. Még akkor sem, a régi gépet az új gép házhozszállításakor kéri a vásárló, hogy szállítsa el tőle a kereskedő. Ebben az esetben is köteles a bolt ingyenesen gondoskodni arról, hogy a régi hűtőt, mosógépet és egyéb nagygépet elszállítsa a vásárló lakásából.
Fontos azt is tudni, hogy az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint a nagyobb áruházakban sokszor akkor is bedobhatjuk a kihelyezett gyűjtőládákba a feleslegessé vált kisméretű elektromos gépeinket (pl. hajszárító, fényképező), ha nem veszünk újat. A legújabb uniós szabályozás szerint (melyet a tagállamoknak, így hazánknak is, 2014. február 14-ig kell átültetni) ezt a lehetőséget a kereskedőknek kötelezően biztosítaniuk kell majd a kisméretű készülékek esetében, vásárlás nélkül is.

 

Hulladékudvarok

Általános szabály, hogy a települési hulladékudvarokban leadhatók az e-hulladékok. A legközelebbi hulladékudvarról a helyi közterület-fenntartó vállalat vagy az önkormányzat honlapján tájékozódhatunk.

(Budapesten itt.) 

A hulladékudvarok jellemzően mindenfajta e-hulladékot visszavesznek, de ha hűtőgépet vagy képcsöves berendezést (tévét, monitort) szeretnénk leadni, akkor előbb telefonon érdeklődjünk, hogy biztosan átveszik-e. Szintén érdemes informálódni, ha egyéb vagy több nagyméretű készülékkel érkeznénk, mert a helyhiány (a hulladékudvar telítettsége) is lehet oka az átvétel megtagadásának.

 

Lomtalanítás

Sajnos sokan nem tudják, hogy lomtalanításkor nem szabad kitenni az utcára az elektromos berendezéseket. Ezek a veszélyes hulladékok, mint láttuk, szakszerű, környezetbarát bontást igényelnek (az utcán történő szétszerelés, „kibelezés” nem minősül annak!).
A lomtalanítást végző szervezet mindig biztosít lehetőséget a veszélyes hulladékok leadására is. Ennek helyét és időpontját megtalálhatjuk a tájékoztatóban vagy a szervezet honlapján. 
(Budapesten itt.)

 

Elemek és akkumulátorok

Elektromos berendezéseink tartalmazhatnak elemeket és akkumulátorokat is. Ezek szelektív gyűjtésére is fontos odafigyelnünk. Itt minden hasznos információ megtalálható.

 

Fényforrások gyűjtése

Szintén szelektív gyűjtést és környezetbarát feldolgozást igényelnek a fényforrások. Itt tájékozódhatnak a legközelebbi gyűjtőpontról.

 

További hasznos linkek:

http://www.ehulladek.hu/elektrohulladek 
http://www.szelektivinfo.hu/rovid-tajekoztatas-a-hulladekfajtakrol 
http://utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/hulladekgazdalkodas