CECED Magyarország Egyesülés

 
Facebook
Kik vagyunk?

Üdvözöljük a CECED Magyarország Egyesülés honlapján! 

A CECED Magyarország Egyesülés 

2004. szeptember 21-én CECED Magyarország Háztartásigép-gyártó és -forgalmazó Érdekérvényesítő és –képviselő Egyesülés néven alapított szervezetet tizenegy háztartási készülékeket gyártó és forgalmazó cég. Az egyesülés jelenlegi tagjai a BSH Kft. (a Bosch, Siemens és Ufesa márkájú háztartási készülékek forgalmazója), a Candy Hoover Hungary Kft., a  DOMETIC Zrt., az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft., a Gorenje Budapest Kft., a Groupe SEB Central Europe Kft. (a Tefal, Moulinex, Rowenta és Krups márkák forgalmazója), a Beko termékeket is forgalmazó Hauser Magyarország Kft., az Indesit Company Magyarország Kft., az LG Electronics Magyar Kft., a Miele Kft., a Panasonic Marketing Europe GmbH South-East Europe Fióktelep, a Samsung Electronics Magyar Zrt. és a Whirlpool Magyarország Kft.  

A 2014. december 10-én megtartott taggyűlés arról határozott, hogy 2015. január 1-től már nem csak háztartásigép-gyártó és –forgalmazó vállalatok lehetnek a CECED Magyarország Egyesülés tagjai, hanem bármilyen, elektronikai készüléket (pl. háztartási, szórakoztató elektronikai, IT, világítástechnikai) gyártó és forgalmazó cég tagként csatlakozhat a szervezethez. 

A CECED Magyarország teljes neve ennek megfelelően CECED Magyarország Elektronikaikészülék-gyártó Érdekérvényesítő és –képviselő Egyesülésre változott. 

A CECED 

A CECED Magyarország Egyesülés tagja az európai háztartásigép-gyártó és forgalmazó vállalatok nemzetközi érdekképviseleti szervezetének, a CECED-nek is. Az iparág 200 ezer főt foglalkoztat közvetlenül és évente 35 milliárd euro forgalmat bonyolít. A tagok nagyháztartási gépeket (pl. hűtőgépeket, mosógépeket, tűzhelyeket, mosogatógépeket), háztartási kisgépeket (pl. konyhai robotgépek, porszívók), valamint fűtő- és hűtőkészülékeket gyártanak és forgalmaznak, elsősorban háztartási használatra. 

A CECED - Conseil Européen de la Contruction d'appareils Domestiques (Európai Háztartási Gép Gyártók Tanácsa) 1958-ban jött létre. 1997 óta a szervezet Brüsszelben képviseli tagjainak érdekeit az európai intézményekben. Tagszervezetei (26) vannak Ausztriában, Belgiumban, a Cseh Köztársaságban, Dániában, Észtországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Svájcban, Szlovákiában és Törökországban. 1997 óta azonban nemcsak a nemzeti egyesületek, hanem a gyártó és forgalmazó cégek közvetlenül is tagjai a CECED-nek, jelenleg 17-en (Arcelik, Ariston Thermo Group, BSH Bosch und Siemens Hausgerate GmbH, Candy Hoover Group Srl, Daikin Europe N.V., De’Longhi SpA, AB Electrolux, Fagor Group, Gorenje d.d., Groupe SEB, Indesit Company SpA , LG Electronics, Liebherr Hausgerate, Miele & Cie. GmbH & Co, Philips Consumer Lifestyle B.V., Samsung Electronics és Whirlpool EMEA.). 

Szervezeti felépítés 

A CECED Magyarország legfőbb szerve a taggyűlés, mely évente kétszer tart rendes ülést. A szervezet vezetését az igazgató látja el, akit a tagok képviselőiből 1 vagy 2 évente rotációs alapon a taggyűlés választ. 2015. augusztus 1. óta Gerzsei Attila, a Samsung Electronics Magyar Zrt. Smart &  Premium Megoldások üzletágának vezetője tölti be a tisztséget. Gerzsei Attila egyúttal az egyesülés szórakoztatóelektronikai-szekciójának az elnöke is, míg a háztartásigép-szekció elnökeként Belényesi Zsolt, az Electrolux Lehel Kft. kereskedelmi igazgatója segíti a szervezet tevékenységét. Az operatív irányításért 2005. január 1-től a CECED Magyarország egyetlen munkavállalója, Mészáros Fanni cégvezető felelős. 

A szakmai tevékenységet a tagok munkavállalóiból felállított munkacsoportok segítik. Az egyesülés megbízott PR és kommunikációs ügynöksége a Konkam Stúdió. 

Tevékenység 

A CECED Magyarország az alapítástól fogva aktívan részt vesz a hazai elektromos és elektronikai hulladékok kezelése rendszerének kialakításában, a vonatkozó EU-s és hazai jogszabályok szakmai véleményezésében, a nemzetközi és hazai tapasztalatok feldolgozásában, az érintett EU-s szervezetekkel, továbbá a hazai minisztériumokkal és más hatóságokkal való kapcsolattartásban. 

2015-ben került bemutatásra az e-hulladékos tájékoztató, tudatformáló honlap oldal, amely ide kattintva látható.

Tevékenységének másik fő területe az energiahatékonyság. Ebben a témakörében több, a hazai háztartások helyzetét elemző tanulmány készült. Ezek közül a régi, energiafaló készülékek cseréjében rejlő megtakarítási potenciált bemutató első CO2-tanulmány publikálására 2009. februárjában, frissítésére 2013-ban került sor, a háztartások jelenlegi helyzetét pedig a 2015-ben bemutatott tanulmány elemzi.

Háztartásigép-csere program 2014

 A CECED Magyarország Egyesülés szakmai partnerként támogatja az Otthon Meleg Program keretében 2014. szeptemberében meghirdetett háztartásigép-csere programot. Ennek kapcsán hozta létre a www.csereprogram.hu holnapot, ahol minden, a programmal kapcsolatos információ megtalálható. 

 Háztartásigép-csere program 2015

2015-ben a mosógépcsere-programmal folytatódott az Otthon Melege Program, melyben a CECED Magyarország Egyesülés -  a hűtőcsere-programhoz hasonlóan – szakmai partnerként támogatást nyújtott a pályázatkiíró Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a pályázatkezelőnek. A program részleteiről ezúttal is a www.csereprogram.hu honlap nyújt tájékoztatást.

  

A Forgó Morgó kampány

 

2006 és 2008 között az ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit Kft-vel, a legnagyobb hazai e-hulladékgyűjtést és –feldolgozást koordináló szervezettel közösen került megszervezésre a Forgó Morgó országos energiahatékonysági kampányt. A kampány célja a magyarországi háztartásokban található régi, nem környezetbarát, nem energiahatékony háztartási gépek mielőbbi lecserélése korszerű, környezetbarát és energiahatékony készülékekre, továbbá az elektronikai hulladékok visszagyűjtésének és környezetbarát feldolgozásának/megsemmisítésének népszerűsítése, a környezettudatos magatartásra történő felhívás, tudatformálás.

A kampány figurája Forgó Morgó, „aki” 2006 óta minden kommunikációs anyag „energia tanácsadó” szereplője. Cél, hogy pozitív személyisége a fogyasztói szokásokat a környezettudatosság felé irányítsa, és felhívja a figyelmet az energiatakarékosság fontosságára.

2012-ben az Energiahatékonysági Világnap kapcsán indult útjára a havi rendszerességű Forgó Morgó hírlevél, melyben hazai és nemzetközi fontos információkkal, hasznos tippekkel, továbbá pályázatokkal és játékokkal szeretné a CECED Magyarország felhívni a figyelmet a környezettudatosságra és a tudatos fogyasztásra (az eddigi cikkek megtekintése és feliratkozás: www.cecedhu.hu/hirlevel ).

Forgó Morgó megtalálható a Facebookon is.

Forgó Morgó 2013 óta óvodákba, iskolákba és gyerektáborokba is ellátogat, hogy egy-egy játékos „zöld óra” keretében a környezettudatos szemléletre ösztönözze a gyerekeket.

2015-ben nagyszabású Forgó Morgó rajzpályázat indult, melynek részletei a Forgó Morgó Rajzpályázat 2015 menüpont alatt találhatók.

 (Részletes bemutatkozó a Forgó Morgó tevékenységről külön anyagban megtekinthető.) 


A Forgó Morgó energiahatékonysági kampány National Energy Globe Award díjat kapott 2009-ben.

 

 

Egyéb tevékenységek

A CECED Magyarország a hulladékgazdálkodási és energiahatékonysági szabályozáson túl szakmai partner továbbá a termékpolitikai szabályozásokban (pl. ecodesign és új energiacímke, az elektronikai termékek anyagi összetételére vonatkozó szabályozás), az iparágat érintő fogyasztóvédelmi és kereskedelmi/versenyjogi szabályozások kialakításában az érintett minisztériumok és egyéb hatóságok (pl. NFH, GVH) felé.

2012. óta az internetes kereskedelem szabályozásával kapcsolatos lobby is felkerült a CECED Magyarország napirendjére: cél az egyenlő és korrekt versenyfeltételek kialakítása az offline és az online vásárlási csatornák között, a biztonságos internetes kereskedelem támogatása. Ezen tevékenység keretében a CECED Magyarország 2013-tól a SzEK.org-hoz tagként csatlakozott.

Hangsúlyozandó továbbá a közös célok érdekében történő együttműködés egyéb szakmai szövetségekkel, továbbá civil szervezetekkel, valamint az iparág képviselete a média előtt. 

Elérhetőségek:

CECED Magyarország Egyesülés

1132 Budapest, Váci út 12., 1.em. 1.

Tel: +36 1 224 7735

Fax: +36 1 224 7736

Email: info@cecedhu.hu

Web: www.cecedhu.hu és www.forgomorgo.hu

Cégvezető:

Mészáros Fanni

Mobil: +36 20 9120 470

Email: fanni.meszaros@cecedhu.hu